Ανάλυση Σχηματισμού 4-2-3-1….

…του κ. Ελευθέριου Καλογήρου.

Ο σχηματισμός 4-2-3-1 έχει δύο παραλλαγές:

την επιθετικογενή παράταξη της μεσαίας γραμμής με ένα αμυντικό χαφ ( 4 – 1 – 4 – 1) και
την αμυντικογενή παράταξη με δύο αμυντικά χαφ ( 4 – 2 – 3 – 1). Το σύστημα 4 – 2 – 3 – 1 είναι το πιο διαδεδομένο στις μέρες μας, αφού οι περισσότεροι σύλλογοι το εφαρμόζουν. Eίναι χαρακτηριστικό πως και στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις είτε είναι Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είτε Παγκόσμιο Κύπελλο οι περισσότερες εθνικές – με ελάχιστες εξαιρέσεις – χρησιμοποιούν αυτό το σχηματισμό.
Στην παρακάτω εικόνα (φιλικός αγώνας ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ-ΠΥΡΑΣΟΣ Αύγουστος 2011) φαίνεται καθαρά η διάταξη του σχηματισμού 4-2-3-1 του Πυράσου σε φάση άμυνας.

Η διάταξη αυτή επιβάλλει την παρουσία ενός επιθετικού και δύο αμυντικών μέσων. Οι περισσότεροι προπονητές που ακολουθούν αυτή τη διάταξη το κάνουν για δύο κυρίως λόγους:
επιδιώκουν να έχουν καλύτερο έλεγχο της μεσαίας γραμμής και
να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Βέβαια, η τοποθέτηση των παικτών στο γήπεδο και η επιλογή του σχήματος βασίζεται στην ποιότητα και στις δυνατότητες των παικτών που έχει η ομάδα και στη δυναμικότητα του αντιπάλου.

Στη διάταξη 4 – 2 – 3 – 1 οι ομάδες παίζουν με άμυνα ζώνης με σωστά μαρκαρίσματα στο χώρο, σωστές αποστάσεις μεταξύ των δύο σέντερ μπακ και των μπακ, χρησιμοποιούν την παγίδα του offside, κάνουν τις βασικές κινήσεις όπως διαγώνια κάλυψη (σε επιθέσεις της αντίπαλης ομάδας από τα πλάγια), συγκέντρωση ( σε επιθέσεις αντίπαλης ομάδας από τον άξονα) και αλλαγή παίκτη (σε επίθεση αντίπαλης ομάδας με κίνηση overlap).
Στη μεσαία γραμμή τα δύο αμυντικά χαφ παίζουν μπροστά και λίγο διαγώνια από τα δυο στόπερ, έτσι ώστε να κλείνουν την κάθετη πάσα στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Είναι πολύ σημαντικό για τα δύο κεντρικά χαφ να έχουν σωστές αποστάσεις μεταξύ τους, να μοιράζουν το χώρο ευθύνης τους, να διαθέτουν ταχύτητα, να έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση, να είναι καλοί στο ψηλό παιχνίδι, να έχουν δύναμη, να μπορούν να βοηθούν το μπακ της αντίστοιχης πλευράς σε μαρκάρισμα, να έχουν καλή πρώτη πάσα, να θυσιάζονται για την ομάδα, να έχουν καλό τάκλινγκ και φυσικά να διαθέτουν τακτική ευφυΐα.
Όταν η ομάδα επιτίθεται είναι σημαντικό το ένα από τα δύο αμυντικά χαφ να ανεβαίνει στην επίθεση και να γίνεται ο έξτρα παίκτης από την πίσω ζώνη, σε αυτή την περίπτωση βέβαια το άλλο αμυντικό χαφ έρχεται κεντρικά και κάνει κάλυψη χωρίς να αφήνει τη θέση του. Για να υπάρχει ισορροπία και να μη τρέχουν άσκοπα οι παίκτες περισσότερα μέτρα, είναι προτιμότερο να ανεβαίνει στην επίθεση το αμυντικό χαφ της πλευράς από την οποία γίνεται η επίθεση και η κίνηση του να είναι κάθετη προς την περιοχή.
Στο μεσοεπιθετικό κομμάτι σε αυτή τη διάταξη ξεχωρίζει ο επιτελικός μέσος, ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε οποιαδήποτε στιγμή και που είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της επίθεσης της ομάδας. Αυτός ο ποδοσφαιριστής πρέπει να διαθέτει τόσο δημιουργικές, όσο και εκτελεστικές ικανότητες, να είναι πολύ καλός σε τεχνική, να έχει δύναμη, να έχει τακτική αντίληψη, να είναι ευφυής, να διαθέτει καλό μακρινό σουτ, να είναι ηγέτης, να έχει καλή φυσική κατάσταση, να παίρνει πρωτοβουλίες, να βοηθάει στο αμυντικό κομμάτι όποτε τον χρειάζεται η ομάδα και να έχει καλή συνεργασία με τους συμπαίκτες του. Το επιθετικό χαφ πρέπει να συμμετέχει πολύ στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του ζητώντας την μπάλα από τους συμπαίκτες του, αλλά και κάνοντας κινήσεις κάθετες στην αντίπαλη περιοχή χωρίς την μπάλα. Όταν η ομάδα κάνει επίθεση από τα πλάγια το σέντερ φορ κινείται προς το πρώτο δοκάρι, ενώ το επιθετικό χαφ πρέπει να έρχεται κάθετα στο ύψος του πέναλτι για να μπορέσει να απειλήσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

 

Ο ρόλος του επιθετικού και των χαφ:
Στο σχηματισμό 4 – 2 – 3 – 1 μεγάλο ρόλο παίζει και η παρουσία του σέντερ φορ που παίζει στην κορυφή της επίθεσης μόνος του. Αυτός ο ποδοσφαιριστής πρέπει να διαθέτει καλή κάθετη κίνηση, να είναι δυνατός, να μπορεί να παίξει καλά με πλάτη προς την αντίπαλη εστία, να καλύπτει καλά την μπάλα με το σώμα του, να είναι αλτικός, να έχει καλά τελειώματα. Ο επιθετικός πρέπει να είναι πολύ κινητικός, έτσι ώστε να παρασύρει τα αντίπαλα σέντερ μπακ και να δημιουργεί χώρους για τους συμπαίκτες του που έρχονται από την πίσω ζώνη.
Επίσης, σημαντικό ρόλο έχουν και τα πλάγια χαφ σε αυτό το σύστημα, αφού είναι οι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν πάρα πολύ τόσο στο αμυντικό, όσο και στο επιθετικό παιχνίδι. Τα χαφ πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή φυσική κατάσταση, να έχουν ταχύτητα,να πηγαίνουν στο 1v1 δημιουργώντας κενούς χώρους, να έχουν καλές συνεργασίες (αμυντικές – επιθετικές) με τα μπακ της αντίστοιχης πλευράς, να πατάνε περιοχή, να σκοράρουν και να δημιουργούν. Πέρα από τα ατομικά στοιχεία κάθε θέσης, σε αυτό το σύστημα παίζει μεγάλο ρόλο η σωστή συνεργασία των παικτών κι ο έλεγχος της μεσαίας γραμμής. Μία ομάδα που χρησιμοποιεί πολύ καλά αυτή τη διάταξη έχοντας ισορροπία σε όλες τις γραμμές, αλλά και συνδυάζοντας τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε θέσης είναι η φετινή Μπάγερν Μονάχου.
Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πως για να έχει επιτυχία ένα σύστημα παίζει μεγάλο ρόλο το υλικό που έχει μια ομάδα, οι ξεκάθαρες θέσεις του προπονητή και το τι θέλει να επιτύχει με αυτό, η συνεχής προπόνηση και η βελτίωση των όποιων αδυναμιών.

Πηγή: http://www.lefteriskalogirou.blogspot.gr/2013/03/4-2-3-1.html

Facebook Comments

POST A COMMENT.